Taller inèdit al Tecnotast: Taps i vins

Josep Roca, Jordi Grau i Màrius Fuertes

Josep Roca, Jordi Grau i Màrius Fuertes

Anàlisi de levolució dels taps i el vi obrint ampolles dels anys 60, 70, 80 i 90

Anàlisi de l'evolució dels taps i el vi obrint ampolles dels anys 60, 70, 80 i 90

“Taps i vins” un taller inèdit va ser un exercici arriscat i, sobretot, una experiència única, al·lucinant, que va arribar a emocionar al públic assistent al Tecnotast.

L’idea va partir de Jordi Grau, de Vins i Licors Grau, per fer un anàlisi de l’evolució dels taps i el vi obrint ampolles dels anys 60, 70, 80 i 90 sortides de la seva col·lecció personal.

Al seu costat, el “mestre” Josep Roca, sommelier d’El Celler de Can Roca, va fer-nos gaudir amb la seva eloqüència i capacitat de transmetre emocions.

Finalment, en Màrius Fuertes, qui va analitzar magistralment l’evolució de cadascun dels taps.

En Màrius va explicar-nos que aquest exercici inèdit volia intentar veure el binomi,  millor dit trinomi, entre vi, tap de suro i ampolla.

En Màrius presentant lampolla de Bodegas Olana del 1970

En Màrius presentant l'ampolla de Bodegas Olana del 1970

No cal dir que el tap, va glossar, cal que tapi i que tapi bé. El suro és sens dubte el millor material per aquest objectiu gràcies a les seves característiques de lleugeresa (pes específic 0,13 a 0,25 grms/cm2), elasticitat, capacitat de compressió, capacitat d’ adherir-se (alta fricció) i impermeabilitat. Aquestes característiques fan que entri bé a l’ampolla, es mantingui, i surti bé.

Amb els anys, va comentar, s’han anat millorant els taps, s’ha millorat la tecnologia, els lubrificants i suavitzants dels taps,… buscant el que tot elaborador vol: que el seu vi tingui la vida més llarga possible.

Amb aquest exercici, va concloure, mirarem què diu el tap, i  què diu el vi.

1ª Ampolla: Monjardin Cabernet Sauvignon 1994 DO Navarra.

Lanemòmetre del Màrius Fuertes

L'anemòmetre del Màrius Fuertes

Monjardin Cabernet Sauvignon 1994, DO Navarra.

Monjardin Cabernet Sauvignon 1994, DO Navarra.

El tap al ras, en Màrius comença a destapar l’ampolla, explica que utilitza un anemòmetre per mantindre la trajectòria i la força constant, detectant també així la força d’extracció. El tap per aspecte ens denota que ha tingut un bon procés de tapat. No hi ha líquid en la boca. El suro està empapat en superfície amb un 15% aproximadament. Utilitzant un higròmetre, mesura la humitat, marcant un 4,5% clarament per sota l’ humitat màxima aconsellada del 8%.

Nota de tast d’en Pito Roca: Taronges, molta intensitat com correspon a un cabernet sauvignon. Olors de criança en bota, roures nobles,..matisos de pebrot vermell escabetxat.

2ª Ampolla: Viña Real 1982 DO Rioja.

Viña Real 1982, CVNE, DO Rioja.

Viña Real 1982, CVNE, DO Rioja.

 

Comentari del tap (Màrius). A la superfície de l’ampolla es detecten residus de vi deshidratat. El nivell de vi no és preocupant, si bé ha baixat. El tap és més tou……. hi ha dificultats amb el procés de destapar. Es trenca el tap. En Josep Roca amb un llevataps ho intenta…

En Màrius comenta que els tractaments dels taps de fa 30 anys segur que eren uns altres, amb diferents productes als d’avui en dia.

Finalment, destapa l’ampolla en Josep Roca. Fa alguns comentaris:….els anys passen i el vi s’aclareix…aromes oberts,de palla seca, fruit de l’any calent que va ser el 82, al nas, calidesa. Criança bona, estable, vainilla, coco,.. però també detectem cansament oxidatiu encara que manté molta energia.

 

3a Ampolla: Reserva Cerro Añon 1970, Bodegas Olarra, Rioja

Reserva Cerro Añon 1970, Bodegas Olarra, Rioja

Reserva Cerro Añon 1970, Bodegas Olarra, Rioja

Cal bones dots de Sommelier amb ampolles velles

                     En Màrius comenta el tap. Aspecte exterior millor. Menisc, en una línea acceptable.

Comença el destapat i.. el tap es trenca, més fàcilment que l’anterior.

En Pito Roca torna a intentar-ho. Mentrestant, en Màrius comenta que hi ha cellers que substitueixen el tap original de les ampolles de grans anyades. Aquesta pràctica no l’hem de veure com a fraudulenta, sinó com un risc per afavorir l’evolució futura del vi.

El mestre sommelier Josep Roca

El "mestre" sommelier Josep Roca

Aplaudiments espontanis del públic en veure que en Josep se’n ha Cal bones dots de Sommelier amb ampolles vellessortit victoriós de la seva lluita amb el tap de 40 anys! El tap presenta una superfície lateral tenyida, plenament normal per taps d’aquesta longevitat.

En Josep comenta que l’any 70, és una collita que marca un abans i uns després. La collita del 70 va ser la que no es va acabar mai! Sempre sortien vins del 70! És un moment de trencament. Fins el 82 no trobarem collites d’aquesta qualitat.

El vi presenta en color una bona conservació, amb bruns i torrats, tant en el ribet com en el cor. Sensació en el nas de calidesa, bones maduroses. Més complexe que el 82: fruits, cedres, cuirs, diluïdes,…apaivagades, harmonioses a nivells de sotarrels.

 

4a Ampolla: René Barbier 1963, Penedès

Lampolla presenta clarament restes de vi resecades

L'ampolla presenta clarament restes de vi ressecades

René Barbier 1963, un Penedés que era terra de Negres

René Barbier 1963, un Penedès que era terra de Negres

En Màrius comenta. Observem reste de vi ressecades. Trobem un nivell d’ampolla en els ombros del vi.

El tap no s’aguanta… només al tocar-lo se’n va al fons. “Aquest tap no tapava”

En Josep fa el comentari de tast: estructura de cos no del tot descarnat, encara que detectem partícules de suro i d’altres que han precipitat. En aquella época el Penedès és terra de vins negres. Les primeres plantacions de Cabernet Sauvignon es van plantar en aquella època. Aquestes varietats foranes amb els anys s’integren, de la mateixa manera que ho fan les persones, en el territori donant Cabernets Mediterranis.

Aquest vi té 47 anys i transmet elements de criança en fusta , en botes, sensacions calentes, punts càustics, de farmàcia, medicinals….

5ª Ampolla: Federico Patermina 1959, Rioja

A les mans expertes den Josep Roca una ampolla de 51 anys!

A les mans expertes d'en Josep Roca una ampolla de 51 anys!

Quin tap! Llarg i elegant com un cigar

Quin tap! Llarg i elegant com un cigar

                      En Pitu comenta que Patermina,  molt abans de passar a control de Rumasa, era una bodega de gran tradició. A Ollauri trobem una de les millors bodegues per visitar amb una arquitectura d’estil mossàrab.  

En aquest cas, també és en Josep qui s’encarrega de llevar el tap. El tap surt sencer! I és espectacularment llarg. En Marius comenta que eren taps de major longitud per imatge i prestigi.

Federico Patermina 1959, Rioja

Federico Patermina 1959, Rioja

En Josep Roca comenta que la Rioja és una gran zona de vins. Uns vins que passats els anys mantenen la seva frescor. Sempre que vaig a França, comenta, i encara tinc la sort de trobar alguna ampolla de vins d’anyades antigues me l’emporto amb mi. Amb els anys el Tempranillo té similituds amb el Pinot Noir.

El vi que se’ns presenta té aquesta heteresa, és evolvent, .. com un perfum d’essència. Ens dona una idea de com era el 52, amb omegues més profunds.

El primer cop de nas és tòfona, terra humida que ens evoca nostàlgia i un respecte a un treball de fa anys.

One Response to “Taller inèdit al Tecnotast: Taps i vins”

  1. jeffery says:

    floating@restorability.adas” rel=”nofollow”>.…

    tnx!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.