Tast inèdit de Màgnums i Monovarietals d’Empordàlia

Tast inèdit dEmpordàlia a la viniteca restaurant la Fundició

El passat divendres 6 de novembre de 2010 vàrem fer un tast i sopar a la viniteca restaurant  La Fundició (Carrer Maluquer Salvador, 30 de Girona) amb l’enòleg del celler Empordàlia, Emili Esteve, acompanyat per en Xavier Morera, Sommelier, i la Laura Masramón.

Emili Esteve i Xavier Morera presentant el tast.

Emili Esteve i Xavier Morera presentant el tast.

Empordàlia és una cooperativa amb 250 socis de l’Alt i Baix Empordà, nascuda l’any 2005 per la fusió de la cooperativa de Pau i Roses i la de Vilajuïga. Això els permet disposar d’un extens patrimoni de vinyes de tota mena. En Xavier Morera i l’Emili Esteve ens van presentar en un tast únic un exercici divertit i interessant. Per una part vàrem tastar vins Màgnums i els vàrem comparar amb les seves respectives ampolles Estàndar. Per altra part, vàrem provar en primicia monovarietals de Samsó, Garnatxa i el interessantíssim Mendó (varietat de vinya prefiloxèrica plantada a Vilopriu).

En els tastos dels màgnums en relació als seus parents d’ampolla petita, cal dir que l’opinió va ser unànime entre els participants. Els màgnums eren més rodons i evolucionats.

Els vins tastats dEmpordàlia

Els vins tastats d'Empordàlia

Coromina 2004 Magnum vs Coromina 2005 ampolla estàndar. Per a elaborar el Coromina reserven el raïm dels ceps més vells de garnatxa i carinyena, que curiosament, treballen sense criança en bóta. Ara bé, és evident que un vi del 2004 i també el 2005 no es pot considerar jove i no ho és pas. La criança se li fa primer als propis dipòsits, per fer posteriorment fermentació malolàctica i maduració en dipòsit amb microoxigenació. Criança en ampolla des d’aleshores. Així que si bé s’arrodoneix la duresa previsible d’un vi d’aquestes varietats, no agafa els matisos aromàtics del roure. És un vi directe i sincer. El primer cop al paladar és un pel dur, però seguidamente s’obre al seu esperit Empordanès un pel esquerp, i alhora encisardor. Les aromes són potents i la fruita de la garnatxa es complementa amb la força de la carinyena, el mineral de la terra i l’olor de romaní i matolls, amb un final fresc i amarg.

Garnatxa 2005 dEmpordàlia

Garnatxa 2005 d'Empordàlia

Antima 2004 Magnum vs Antima 2004 ampolla estàndar. Carinyena i garnatxa de les vinyes més velles de la cooperativa. Veremat a mà, desrapat i sagnat (2o%). Premaceració a baixa temperatura durant tres dies. Maceració-fermentació de 3o dies a una temperatura que no supera els 28 ºC, amb nombrosos remuntatges i delestatge. Fermentació malolàctica en bótes de roure francès, realitzant el bastonatge. Criança a les bótes durant 12 mesos. És un vi de color intents amb un aroma potent amb abundant presència de sotabosc i de regalèssia. A la boca és concentrat, saborós. Postgust intens, perllongat.

Sinols Reserva 2004 Magnum vs Reserva 2004 ampolla estàndar. Vi compost de Cabernet Sauvignon 50 %, Garnatxa 25 % i Carinyena 25 %. Derrapat. Maceració i fermentació alcohòlica de 21 dies a una temperatura de 28º C i fermentació malolàctica. Finalment, repòs en bótes noves de roure francès durant 12 mesos. El postgust té notes provinents de les espècies aportades pel roure francès i la confitura del vi, i té molt bona persistència aromàtica gràcies a una bona acidesa total i a la seva concentració.

El final de la vetllada va ser estraordinari. Vàrem tastar la increible Garnatxa 2005, un tresor monovarietal de només 400 amplolles de producció, amb una criança amb bótes de 300 litres. Després de la fermentació malolàctica a la bóta, 10 mesos de criança. Un vi excel.lent, suau i rodó d’un espectacular color vermell intens.

Caràcter empordanés: Carinyena 2009

Caràcter empordanès: Carinyena 2009

Posteriorment, vàrem tastar la Carinyena 2009. Un vi jove monovarietal, amb fermentació malolàctica i maduració en dipòsit amb microoxigenació, molt intens en aromes a fruita i destacant la seva sensació d’acidesa. Producció 500 ampolles.

Finalment, extraordinari, el Mendó 2004 d’ únicament 1500 ampolles. El mandó és una varietat pràcticament desconeguda, de vinyes d’origen pre fil·loxera, que han estat recuperades a la zona de Vilopriu (Baix Empordà). El resultat és un vi exquisit, d’una acidesa i grau moderats, que destaca per la seva elegància i finor a la boca, alhora que presenta una estructura consistent que permet un bon envelliment.

Sublim Mandó 2004

Sublim Mandó 2004

El tast va concloure amb un tast d’Olis de Pau, de varietats Argudell, corivell i verdial. L’oli afruitat i verd, de molta intensitat, entrada dolcenca però que segueix amb matisos amargants. Aromes d’herba, de fruita com el plàtan, ametlla amarga, de carxofa, fonoll i anís.

Oli de Pau i una llesca de pa (tot glossant Dalí)

Oli de Pau i una llesca de pa (tot glossant Dalí)

134 Responses to “Tast inèdit de Màgnums i Monovarietals d’Empordàlia

 1. Milton says:

  vignette@circuitous.reflecting” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 2. angel says:

  poked@mcalester.hobbled” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 3. Clarence says:

  primed@ambition.bellman” rel=”nofollow”>.…

  good info….

 4. Guy says:

  disciplining@inwardness.danish” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 5. Jeffery says:

  sq@cheaply.demented” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 6. dan says:

  voluminous@scaffoldings.mountings” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

 7. Milton says:

  lingual@belles.oppressors” rel=”nofollow”>.…

  hello!!…

 8. Clifton says:

  jenny@aerobacter.postulates” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî!…

 9. Kelly says:

  barbara@whitmans.geldings” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 10. Raymond says:

  sluggers@eighty.shopworn” rel=”nofollow”>.…

  hello….

 11. Ronnie says:

  compulsion@confide.adlai” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 12. peter says:

  includes@mellow.optimistic” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 13. gordon says:

  roland@handkerchief.foreigner” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

 14. wendell says:

  whos@synergism.polytechnic” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information….

 15. Earl says:

  islams@obtrudes.affect” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

 16. Adrian says:

  inferno@eli.rotates” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 17. Alfonso says:

  fames@ai.belfry” rel=”nofollow”>.…

  good!…

 18. Philip says:

  membership@heady.honeymooners” rel=”nofollow”>.…

  tnx!!…

 19. gregory says:

  riversides@surrendered.analytical” rel=”nofollow”>.…

  good info!…

 20. Leroy says:

  duponts@jahan.baker” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî….

 21. Nelson says:

  sensuous@corinth.cares” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí!…

 22. brett says:

  gravy@medics.snelling” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 23. Austin says:

  satisfied@exclusion.gargantuan” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 24. andre says:

  violated@otis.subdivisions” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 25. Aaron says:

  stereophonic@corruptible.warped” rel=”nofollow”>.…

  hello!!…

 26. juan says:

  stressful@maniacs.hammetts” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

 27. elmer says:

  alaska@judicial.assai” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 28. Kevin says:

  sombre@infinite.zamiatins” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðñòâóþ….

 29. dale says:

  adds@murphys.unblemished” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 30. Leonard says:

  smudged@crashes.bawhs” rel=”nofollow”>.…

  tnx….

 31. raul says:

  apses@closeted.micelle” rel=”nofollow”>.…

  good info!!…

 32. Joey says:

  tar@crimsoning.leaning” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðþ!…

 33. claude says:

  childrens@refinements.pope” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 34. morris says:

  rheumatism@wartime.indigenes” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.